Vegan διατροφή και πρωταθλητισμός!

Γίνεται να κάνεις πρωταθλητισμό ενώ είσαι χορτοφάγος;

Όταν ρώτησαν τον διάσημο σπρίντερ Carl Lewis, κάτοχο 10 ολυμπιακών μεταλλίων κι έναν από τους πρωτοπόρους που συνδύασε την vegan διατροφή και τον πρωταθλητισμό, απάντησε το εξής:

«Είναι ένα τεράστιο ψέμα πως το ανθρώπινο σώμα και οι μύες μας για να έχουν δύναμη και αντοχή θα πρέπει να τρέφονται ΜΟΝΟ με πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης»

 Πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να το ερευνούν λίγο παραπάνω μιας και επρόκειτο για τεράστια προσωπικότητα του αθλητισμού και πολλοί ήταν κι εκείνοι που έσπευσαν να τον διαψεύσουν γιατί τους κατέρριπτε έναν τεράστιο μύθο πολλών ετών.

Τι ισχύει όμως τελικά;

Τα τελευταία χρόνια η Vegan διατροφή έχει μπει πολύ δυναμικά στην ζωή μας ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται πως δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς την κατανάλωση κρέατος. Κάποιοι γίνονται χορτοφάγοι για λόγους ηθικής απέναντι στο ζωικό βασίλειο και άλλοι για λόγους υγείας κι άλλοι πάλι το δοκιμάζουν γιατί είναι μία τάση της εποχής μας.

Όσοι ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο απόδοσης.

Αν και δεν υπάρχουν αρκετές μακροχρόνιες μελέτες που να σχετίζονται με την vegan διατροφή και τις επιπτώσεις που θα έχει στη επίδοση των αθλητών, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι μάλλον ενθαρρυντικά.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal Of Clinical Nutrition πραγματοποιήθηκε σε 50 περίπου γυναίκες που γυμνάζοταν και είτε ήταν vegan είτε κατανάλωναν κρέας περίπου 3 φορές την εβδομάδα. Η έρευνα διήρκησε 2 χρόνια και το διάστημα αυτό αναλύθηκαν η σύνθεση του σώματος, υπήρχε συχνή μέτρηση στο οξυγόνο τους και τεστ αντοχής.

Τα αποτελέσματα έκρυβαν τεράστια έκπληξη καθώς διαπιστώθηκε πως οι vegan δεν έχασαν καθόλου μύες και είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ αντοχής καθώς και καλύτερη αεροβική ικανότητα σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν κρέας!!!!

Όσες μελέτες έχουν γίνει, έρχονται να καταρρίψουν ότι γνωρίζαμε εώς σήμερα.

Τόσα χρόνια υπήρχε η αντίληψη πως οι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουν ΜΟΝΟ ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκάστοτε ανάγκες του, ο κάθε αθλητής, μπορεί να απευθύνεται σε κάποιον επαγγελματία και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής που δεν θα του στερήσει τις απαραίτητες πηγές ενέργειας πρωτεϊνών και συστατικών που απαιτούνται, ώστε να μπορεί να πετύχει τα μέγιστα αποτελέσματα στις επιδόσεις του.

Εκτός από τον Carl Lewis, oλοένα και περισσότεροι γνωστοί αθλητές συνδυάζουν την χορτοφαγική διατροφή με τον πρωταθλητισμό.

Venus & Serena Williams

Οι αδερφές Williams έγιναν vegan όταν η Venus διαγνώστηκε με κάποιο σπάνιο σύνδρομο( Σιόγρεν). Η χορτοφαγική διατροφή της βελτίωσε την ποιότητα ζωής της και είδε ορατή βελτίωση στα συμπτώματά της.

Λέγεται, πως η Σερένα ακολούθησε σε αυτό τον τρόπο ζωής, ως ένδειξη συμπαράστασης στην αδελφή της.

Ο Scott Jurec (υπερμαραθωνοδρόμος)

Ο Αμερικανός αθλητής Scott Jurec έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του (16 τίτλους) κι έχει συμμετάσχει για 3 συνεχόμενες χρονιές στο Σπάρταθλον.

Θεωρεί πως για σοβαρά θέματα υγείας που συνέβησαν στην οικογένειά του ευθύνοταν η κακή διατροφή κι έτσι από το 1999 αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος. Πρόκειται για σπουδαίο αθλητή υπέρμαχο του βιγκανισμού.

Χριστίνα Τσουκαλά (αρχηγός εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης)

Η Χριστίνα Τσουκαλά αγωνίζεται στην ομάδα πόλο του Ολυμπιακού καθώς και στην Εθνική μας Ομάδα Υδατοσφαίρισης οπου είναι και αρχηγός.

Η διεθνής αθλήτρια της υδατοσφαίρισης έχει υιοθετήσει τον βιγκανισμό στην ζωή της από το 2019 και όπως ομολόγησε και η ίδια σε συνέντευξή της, επηρέασε μόνο θετικά την απόδοσή της στον υγρό στίβο.

Forest Green – ομάδα ποδοσφαίρου

Το καλύτερο σου το φύλαξα για το τέλος.

Πρόκειται για την ποδοσφαιρική ομάδα Forest Green  την πιο eco friendly ποδοσφαιρικη ομάδα στον κόσμο.

Όλοι οι παίκτες της είναι vegan και μάλιστα έχει ανατεθεί σε επαγγελματία σεφ να μαγειρεύει vegan γεύματα για όλους τους παίκτες αλλά και για όλο το τεχνικό team καθώς και για το προσωπικό της ομάδας. Ακόμη και στους αγώνες πωλούνται μόνο vegan σνακς στους θεατές. Απίστευτο;;;

Γενικά, πρόκειται για την πιο “οικολογική” ομάδα ποδοσφαίρου.Οι περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες δεν περιορίζονται μόνο στο διατροφικό κομμάτι.

Το γήπεδο της ομάδας αξιοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ( αιολική και ηλιακή ενέργεια). Επίσης στο γήπεδο υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης νερού.

Το γήπεδο της ομάδας είναι το μοναδικό ξύλινο γήπεδο στον κόσμο και σχεδιάστηκε από την διάσημη αρχιτέκτονα Zaha Hadid!!!

Η ομάδα το 2016 κατάφερε να μπει στο Football League’s παρόλο που μετρούσε 127 χρόνια στον αγωνιστικό χώρο και πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως για την επιτυχία αυτή ευθύνεται η φιλοσοφία και ο νέος τρόπος ζωής της ομάδος.

Αν είσαι αθλητής και δεν ήξερες αν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα και vegan, τώρα πλέον γνωρίζεις την απάντηση. ΝΑΙ !!!

Σου φάνηκε χρήσιμο το σημερινό άρθρο; Σκέφτεσαι να ακολουθήσεις vegan διατροφή; Γράψε μου στα σχόλια!

Εάν χρειάζεσαι συμβουλές, ακολούθησε το @giorgoskazazidis και στο Facebook θα με βρεις στο Kazazidis Giorgos – Strength & Conditioning Coach.

Για εγγυημένα αποτελέσματα στις προπονήσεις σου, επικοινώνησε μαζί μου!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Recent Posts

Follow Me

From my Youtube Channel